Bloggen

Slik setter du high-key lyssetting i studio

High-key eksempel

Foto: lanskymob, Flickr

Hva er egentlig High-key?

High-key fotografering bruker unaturlig sterkt lys til å blåse ut harde skygger i et bilde. High-key ble opprinnelig utviklet som en løsning for skjermer som ikke kunne vise bilder med høy kontrast, men har med tiden blitt mer og mer brukt som en egen stilart.

Det er en stilart som er relativt feminin i sin natur og brukes ofte på modellfotografering. Et annet velbrukt område er produktfotografering. De lyse bildene og høye kontrastene gjør oftest at produktet som blir tatt bilde av får stor oppmerksomhet. En annen psykologisk faktor er at produkter som står på hvitt ofte virker mer eksklusive og av høyere kvalitet. Apple er et premieeksempel på dette.

Lysoppsettet

Ideelt sett burde du ha 3-4 lys for å sette high-key og for å få godt nok spillerom med lyset. Du trenger også en sømløs hvit bakgrunn som kan trekkes ned langs veggen og utover gulvet dersom du ønsker å skyte i helfigur. Plasser motivet på midten og sørg for at det hvite området fyller bilderammen din. Da unngår du å få med andre ting i bildet og du slipper unna unødvendig Photoshopping i etterkant.

Begynn med å sette 2 lys på bakgrunnen i 45 graders vinkel. Det er viktig at begge er i minst 45 grader for å unngå at lyset reflekteres tilbake i ryggen på modellen. Det kan føre til at kantene på modellen blir utbrent. Sørg for å ha nok styrke på lampene slik at den hvite bakgrunnen blir helt utbrent. Dette kan du f. eks sjekke i histogrammet på kameraet ditt. Utbrente kanter kan ofte være en ønsket og kul effekt og da er det bare å guffe på med lys.

Slik ser oppsettet ut ovenfra

Slik ser oppsettet ut ovenfra

 

Nå har du i prinsippet satt opp high-key lys og du kan begynne å lyssette motivet.

Ta fram det tredje lyset som skal fungere som hovedlys og sett det i 45 graders vinkel foran (og noe over) hodet til modellen. Finn en lysstyrke som gjør at det blir godt nok eksponert på den ene siden av ansiktet. Naturlig nok vil det falle skygger på andre siden av ansiktet, men dette kan du justere ved å sette opp et fjerde lys om du har det. Hvis du kun har tre lys kan du sette opp en reflektor på andre siden som jevner ut skyggen som lages fra lampen foran.

Med noen timers øving vil du fort få dreisen på å skyte high-key.

Legg igjen kommentar

Studio Metro © 2009-2015. Privacy policy     Vilkår for bruk.
Studio Metro drives av Foto Studio Utleie AS.