Bloggen

7 gode tips for å ta bilder i studio

Flickr: James M. Turley

Flickr: James M. Turley

Når du jobber i studio er det nesten motsatt av å jobbe på location, spesielt når det gjelder portretter. På location shoots ligger det meste av fokuset på modellen/motivet med noe hensyn til omgivelsene og det naturlige lyset. I studio derimot vil hovedutfordringen være å skape lyset for å få modellen til å “se riktig ut”.

Fotografering i studio (med alt du må lære deg) kan være skremmende i seg selv. Har du i tillegg med deg andre folk som observerer det du gjør så kan situasjonen ofte bli ganske stressende.

Her er noen gode tips for å gjøre oppholdet i studio enklere:

1. Se for deg at du tar bilder i en bowlinghall

Har du spilt bowling før? På en bowlingbane har du kun mulighet til å bevege deg rett fram og ikke så mye sidelengs. Det samme gjelder i studio. Ikke gå så mye til siden, men fokuser på å holde deg i en rett linje foran modellen. Trenger du å ta bilder fra siden ber du heller modellen snu seg rundt.

2. Bruk klokken

Ikke for å ta tiden, men for å dirigere modellen. Det er veldig lett å bli forvirret når man ber modellen snu til venstre eller høyre, men ber du henne snu seg med eller mot klokka blir det likt for begge.

3. Riktig høyde

Din høyde, kombinert med avstanden mellom deg og modellen, og hennes høyde vil sikre at du er i riktig høyde. Siden de fleste portretter ser best ut når du skyter på øye-nivået til modellen, må du kompensere. Noen ganger vil dette bety at du må bøye deg ned litt eller gå ned på ett kne. Andre ganger kan det hende du trenger en krakk eller stige for å øke høyden litt. Riktig høyde kan ha mye å si for et godt portrett!

4. Lukker 1/160

En av fordelen med å jobbe i studio er at det ikke er så mye kamerateknikk å ta hensyn til. Det er faktisk ganske straight forward. Sett kamera ditt i manuell modus og sett ISO til 100 (eller 200 om kamera ditt ikke går ned til 100) og lukkerhastigheten til 1/160. På grunn av det ultraraske blitslyset vil ikke dette påvirke om du skyter på 1/10 eller 1/200. Utover dette kan du leke med blenderåpningen for å finne dybdeskarpheten du ønsker.

5. Fokuser på øynene

Uansett hvilken blenderåpning du velger, for å få stor eller liten dybdeskarphet, er det øynene som forteller historien i portrettet. Sørg for å ha øynene i fokus!

6. Start med ett lys

Den kjente motefotografen Helmut Newton var kjent for å kun bruke ett lys. Du kan faktisk  skape dramatiske skygger og flotte bilder med kun ett lys. Bare fordi du har tilgang på en håndfull blitslamper betyr det ikke at du trenger å bruke alle. Prøv deg frem på forskjellige tilnærminger med ett lys og endre lysformeren (softboks, paraply etc) framfor å sette inn flere lys. Lek deg også med reflektorer for å jevne ut skygger. Etter hvert som du blir komfortabel med ett lys kan du sette inn flere.

7. Kom forberedet

Kommer du godt forberedt til en shoot vil følelsen av stress være mindre. Du vil være sikrere på hva du skal gjøre og hvilket resultat du vil få. Dette vil også gjøre at modellen blir mer avslappet.

Viktigst av alt er at du prøver å gjøre shooten til en morsom og kreativ opplevelse!

Legg igjen kommentar

Studio Metro © 2009-2015. Privacy policy     Vilkår for bruk.
Studio Metro drives av Foto Studio Utleie AS.